Wednesday, 4 December 2013

POKOK IMAN

hati diibaratkan sebatang pokok,
dari batang pokok,
membawa kepada dahan, daun, ranting dan akhir sekali buahnya.

buah pula adalah gambaran gerak geri luaran.
ibaratanya pokok iman berada di dalam dan buahnya berada di luar.

tutur kata dan tingkah laku kita adalah buah daripada pohon yang berada di dalam hati. andai pohon itu subur, maka ia akan menghasilkan pohon yang molek. maksudnya dari hati yang baik itu akan melahirkan tutur kata yang baik dan seterusnya menandakan hati budi kita juga baik.

TGNA

begitulah indahnya susunan kata-kata daripada salah satu ulama' yang mana banyak sekali pengajaran yang terkandung di dalamnya. ternyata diri ini mempunyai sebuah pokok yang sangat layu, mungkin berbatang tidak berdahan, mungkin berdahan tidak beranting, mungkin beranting tidak berdaun, mungkin berdaun tidak berbuah. ayuh sama-sama kita introspeksi diri dalam menjalani kehidupan dalam kalangan manusia yang berbagai ragam dan rentak serta dalam mencapai "the ultimate vision of life": mencapai redha Ilahi. amin. :)

Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat);
(Al-mulk: 2)

No comments:

Post a Comment