Friday, 31 January 2014

PERLUNYA TAWADHU' SEBAGAI MUSLIM

Bismillah..
Assalamualaikum warahmatullah semua. Sungguh lama sekali tak berceloteh di blog sendiri. Alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan untuk mengetik kata orang Indonesia atau bahasa Melayunya menaip pada tika dan saat ini.

Pada kesempatan kali ini, saya akan berkongsikan sedikit ilmu yang telah diberikan mengenai apa yang dikatakan tawadhu’. Hanya sekadar perkongsian ringan yang tidak memerlukan anda untuk memerah otak untuk memahami. Sebolehnya bahasa yang paling mudah akan digunakan agar manfaatnya dapat sama-sama kita fahami fahami dan sampaikan pda rakan-rakan yang tak berkesempatan untuk membaca di blog saya yang serba kekurangan ini.

Islam adalah sebuah agama syumul yang mengajarkan pelbagai nilai baik yang praktikal dan sesuai dengan jiwa seluruh umat manusia. Salah satu akhlak baik yang diajar di dalam Islam adalah sifat tawadhu’ yang bermaksud rendah diri di hadapan Allah dengan serendah-rendahnya selain meyakini bahawa hamba Allah itu tidak sempurna dan mempunyai banyak kekurangan.

Dan hamba-hamba (Allah) ar-Rahman (yang diredahaiNya) ialah mereka yang berjalan di muka bumi dengan sopan santun, dan apabila orang yang berkelakuan kurang adab, hadapakan kata-kata kepada mereka mereka menjawab denga perkataan selamat yang tidak diingini
Alfurqan:63

Lawan kepada sikap tawadhu’ ini ialah sikap sombong dan takbur. Sombong yang paling ditakuti menguasai diri manusia adlah apabila mereka tidak mahu untuk menerima kebenaran agama Islam dalam segenap sudut. Sikap sombong akan memnyebabkan manusia keras hati serta memandang hina terhadap orang lain.

Sejarah ada menunjukkan beberapa kesombongan yang telah berlaku sejak awal penciptaan manusia lagi. Perkara ini terjadi apabila iblis dengan sombong dan takburnya mengingkari perintah Allah untuk tidak bersujud kepada nabi Adam a.s hanya kerana “aku dibuat daripada api sedangkan Adam dibuat daripada tanah yang hitam dan kotor”. Disebabkan kesombngan yang wujud dalam diri si iblis maka dia sanggup untuk tidak mematuhi Rabbnya.

Begitu juga dengan Firaun yang sememangnya terkenal dengan sifat sombong takburnya sehinggakan dia mengakui bahawa dirinya adalah tuhan. Begitulah kesombongan terbesar dalam sejarah peradaban manusia yang mana pelbagai iktibar boleh kita ambil akibat daripada mengabikan sikap tawadhu’ dalam menjalani kehidupan sebagai khalifah di muka bumi.

Sifat tawadhu’ adalah sifat orang beriman. Sifat ini tidak datang dengan sendirinya seperti terbitnya matahari di waktu siang dan munculnya bulan di waktu malam tetapi memerlukan latihan secara istiqamah atau berterusan. Antara latihan yang boleh dipraktikkan adalah seperti berikut:
·         
       Membaca, mentafsir, mentadabbur al-Quran
       Bersikap jujur dalam setiap perkara
·         Amanah dalam melaksanakan tanggungjawab
·         Mencontohi nabi Muhammad dalam setiap tindakan
·         Mencontohi para sahabat nabi Muhammad
·         Sentiasa inga bahawa semua nikmat adalah pinjaman dari Allah
·         Menjauhi sifat-sifat mazmumah (sifat-sifat yang buruk)

Maka setelah kita mengetahui tentang perkara ini, mudah-mudahanAllah memberi kita kelapangan, kekuatan dan hidayah agar kita dapat mempraktikkan ilmu yang telah diperoleh kerana sebaik-baik ilmu adalah ilmu yang diamalkan.

Jadi sekadar ini sahaja perkongsian pada kali ini. Moga Allah sentiasa merahmati kita dalam kehidupan.
Selamat Tahun Baru Cina kepada semua kaum Cina di Malaysia dan walau di mana anda berada.
Sekian assalamualaikum. JNo comments:

Post a Comment